Verhuizen. De één zijn grootste nachtmerrie, de ander kan niet wachten om alles weer op orde te krijgen. Wij mensen zijn erg goed in verzamelen. Door de jaren heen rapen we overal spullen vandaan, en bewaren die het liefst ook allemaal. Dit hoeft geen probleem te zijn, tot je gaat verhuizen, en beseft dat al die spullen ook verplaatst moeten worden. Dit is veel te gek. Er kan namelijk genoeg, meer dan je denkt, weg. Start met ontspullen! Loop deze stappen na en verhuis met een licht gevoel.

Prullaria

Bonnetjes, snoeppapiertjes, krantenknipsels; herinneringen noemen we het, terwijl het grote deel waarschijnlijk prullaria is. Je kunt alvast een grofvuil container huren, want hier gaan we beginnen. Zet één bak neer. Dit is de bak die je vol mag maken, maar meer ook niet. Stal al je prulletjes/herinneringen uit en kies zorgvuldig wat je wel wil houden of niet. Op deze manier zie je goed hoe onnodig veel het is en kan je alles nog eens bekijken. Vergeet niet dat je van bijvoorbeeld krantenknipsels ook gewoon een foto kunt maken. Je zal achteraf trouwens zien dat je de foto nooit meer opzoekt, maar dat is een zorg voor later.

Kleding

De oude kleding van je kinderen, verkleedkleding voor feestjes die niet meer komen gaan, een zak winterkleding die al twee jaar niet is aangeraakt; weg ermee. Het feit dat het boven op zolder ligt, waar je nooit komt, zegt al genoeg. Je hebt het niet nodig. Vraag je kinderen voor de zekerheid eventueel of ze waarde hechten aan hun kinderkleding. Breng alles naar de kringloop, het leger des heils of een blijf van mijn lijf huis. Zo heeft jouw rommel een mooie bestemming en voelt het beter om er afstand van te doen.

Papier

Je hebt over de jaren heen ontzettend veel papieren bewaard. Contracten, loonstrookjes, tekeningen van je kinderen, schoolrapporten en ga zo maar door. Zoek dit goed uit. Wat is belangrijk te bewaren, en als het echt belangrijk is, kan je dat ook inscannen?  Die hele papierberg meezeulen is onhandig en ook onnodig. Tegenwoordig gaat alles digitaal en zullen eventuele loonstroken ook digitaal opgevraagd worden. Middagje werk om alles in te scannen, maar hier heb je echt een hoop baat bij.

Oude hobby

Tot slot, een stap die je uiteraard mag overslaan, maar wel in overweging moet nemen. De modelvliegtuigjes waar je man vroeger zo dol op was staan stof te happen op zolder, en jouw haakwerk is al jaren niet aangeraakt. Bedenk voor jezelf hoeveel geluk het je brengt. Als het voor jou voldoende is neem je het lekker mee. Zo niet, doneer het dan aan iemand die er wel weer geluk uit kan halen.