Een private cloud oplossing houdt in dat de cloud alleen toegankelijk is en gebruikt wordt door jouw bedrijf. Het beheer van deze cloud oplossing ligt ook bij de organisatie zelf. De plek waar een private cloud gevestigd is kan wel verschillend zijn. Het kan bij een opslag bij het bedrijf zelf zijn of bij een extern center. Als de eigen locatie gebruikt wordt dan wordt het een on-premise genoemd. De andere optie is dus dat het bij een extern beveiligd datacenter is gevestigd. Voor een bedrijf levert dat als voordeel op dat de continuïteit beter geborgd is en de veiligheid vaak beter is. Maar welke eigenschappen en voor- en nadelen heeft een private cloud oplossing nog meer? Lees er snel meer over.

Private cloud 100% maatwerk

Het werken in de cloud biedt vele voordelen. Belangrijkste is dat het je bedrijf veel flexibeler maakt. Je kan veel makkelijker mee met alle snelle ontwikkelingen die er op IT gebied zijn. Daarnaast kan de IT veel makkelijker mee bewegen met de groeibeweging die je bedrijf aan het maken is. Het aanvullende voordeel wat een private cloud heeft is dat het voor een bedrijf volledig op maat te maken is. Het bedrijf heeft daarbij volledige controle over de applicaties die gebruikt kunnen worden. Ook de mate van veiligheid van systemen, databases en applicaties heb je onder controle. Zeker als je een bedrijf bent wat veel werkt met privacy gevoelige gegevens is een private cloud oplossing vaak een betere methode dan de public cloud oplossing die het alternatief is. De grotere veiligheid zit vooral in het feit dat je zelf kan bepalen hoe vaak er back-ups gemaakt kunnen worden en in welke hoedanigheid die back-ups gemaakt kunnen worden. Ook is exacter te bepalen wie tot wat toegang heeft wat dus ook maakt dat er meer veiligheid te creëren is.

De alternatieven voor private cloud

In de bovenstaande alinea benoemde ik al de public cloud. Denk hierbij aan bijvoorbeeld office365 waar veel bedrijven mee werken. Een prima oplossing die zeker voor MKB bedrijven vaal prima werken. Maar de Hybrid cloud variant wordt steeds meer het passende alternatief voor de private cloud oplossing. In een hybrid cloud komen eigenlijk de voordelen van de twee cloud oplossingen tesamen. Het is daardoor ook heel flexibel in te richten. Sterker nog bedrijven zijn vaak iets flexibeler met een hybrid cloud oplossing. Doordat de voordelen van beiden cloud oplossingen te gebruiken zijn.