Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets. Natuurlijk is Nederland sowieso een fietsland. We leren al op jonge leeftijd fietsen een gaan overal heen met de fiets. Op dit moment worden elektrische fietsen steeds populairder in Nederland. Maar waarom zou je overstappen op een elektrische fiets? Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrische fietsen? Dat is wat we in dit artikel bespreken. De verkoop van e-bikes neemt namelijk al een aantal jaren toe. In 2018 kwam 2/3e van de omzet van fietsverkoop voort uit elektrische fietsen.

Makkelijk naar het werk

Nederlanders gebruiken hun fiets om overal heen te gaan. Dit is ook logisch want we leven in een heel plat land. Je hoeft dus eigenlijk nooit een heuvel op te fietsen. Maar tegelijkertijd leven we ook in een land met ontzettend wisselvallige weersomstandigheden en veel wind. Niemand kijkt er in Nederland vanop als je met de fiets naar het werk gaat maar het is niet bepaald fijn om 30 minuten te laat, totaal bezweet op het werk aan te komen omdat je harde tegenwind had. In dat geval biedt een elektrische fiets uitkomst. Met een elektrische fiets heb je veel meer controle over de reis naar bijvoorbeeld je werk. Op een elektrische fiets heren kun je ook bij straffe tegenwind gewoon doorfietsen. Op deze manier raak je niet bezweet en kom je ook niet te laat. Een standaard elektrische fiets haalt snelheden van 25 kilometer per uur. Maar er zijn tegenwoordig ook elektrische fietsen die snelheden tot 45 kilometer per uur halen. Met deze fietsen kun je ook langere afstanden afleggen. Je zult wel een helm moeten dragen net zoals bij een scooter.

Gezond

Een ander voordeel van een elektrische fiets is dat het bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Vaak wordt fietsen op een e-bike gezien als valsspelen. Je hoeft namelijk minder inspanning te leveren dan als je op een normale fiets zit. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen vaak de elektrische fiets in plaats van de auto pakken. Je kunt op een elektrische fiets langere afstanden afleggen en dit draagt bij aan een gezonde levensstijl.

Beter voor milieu

Een elektrische fiets is ook beter voor het milieu. Dit is natuurlijk niet omdat een elektrische fiets de normale fiets vervangt maar voornamelijk omdat mensen de elektrische fiets pakken in plaats van een scooter of auto. Een elektrische fiets is wel duurder dan een gewone fiets maar naar onze mening is het de investering dubbel en dwars waard.