Sinds 2014 is het houten horloge populair in Nederland. Het is een trend die is komen overwaaien vanuit Amerika. Er is nog steeds sprake van een toenemende populariteit. Niet zo gek. Het houten horloge is een sympathiek product wat duurzaamheid uitstraalt. Daarnaast is het ook nog eens heel fijn om te dragen. Als laatste is het origineel en hebben de houten horloges een mooie en natuurlijke uitstraling. Wat wil je nog meer! Leuk om er in dit blog wat meer over te vertellen. Welke houtsoorten worden gebruikt? Wat voor soort houten horloges zijn er? En welke uurwerken worden vooral gebruikt? Lees er snel meer over.

Hoe wordt het houten horloge gemaakt?

Er zijn een aantal houtsoorten die gebruikt worden bij het produceren van het houten horloge. Overigens worden steeds meer houtsoorten gebruikt. De meest voorkomende is bamboe. Bamboe is heel fijn om horloges mee te produceren. Het is in verschillende tinten beschikbaar en daarom is er veel mogelijk met bamboe. Grote bijkomende voordeel is dat met bamboe duurzaam geproduceerd kan worden. Dit komt doordat een bamboe na 5 jaar klaar is om mee te produceren. Hierdoor kan er sneller bamboe gekweekt worden dan dat er nodig is om mee te produceren. Niet onbelangrijk want de hoeveelheid bos neemt in rap tempo af op deze aarde en is één van de grootste klimaatproblemen op dit moment. Het sympathieke is dat veel houten horloge producenten de bebossing op deze wereld een warm hart toedragen. Dit doen zij door bijvoorbeeld per verkocht horloge een boom te planten en zodoende te zorgen dat er per verkocht houten horloge meer bos terug komt dan dat er weg gaat. Tweede veel gebruikt houtsoort is Zebra hout of ook wel Zebrano genoemd. Dit houtsoort heeft als kenmerk dat het een hele duidelijke tekening en nerf heeft. Dit maakt dit houtsoort zo populair. Ieder horloge is door deze duidelijke nerf anders en daarom weet je zeker dat je iets unieks om je pols hebt.

Welk uurwerk zit in het houten horloge?

Net zoals in het gewone horloge zit in het houten horloge meestal het Quartz uurwerk. Voordeel hiervan is dat deze goedkoop op de markt beschikbaar zijn en dat het ook nog eens een heel betrouwbaar uurwerk is. Nadeel is dat het niet heel bijzonder is. Bijzonderder is het automatische uurwerk. Dit uurwerk windt zich automatisch op door beweging. De beweging zorgt ervoor dat een gewichtje gaat draaien en die zet vervolgens een veer onder spanning komt te staan. Deze laat vervolgens weer het uurwerk draaien. Het automatisch uurwerk is vaak in de skeleton uitvoering. Hierbij is het uurwerk opengewerkt waardoor het goed zichtbaar is. Dit geeft het houten horloge een mooie robuuste en industriele uitstraling.