Er is weinig op aarde zo veelzijdig als water. We gebruiken rivieren, meren en grotere wateren als zeeën en oceanen voor allerlei doeleinden – van sport tot plezier tot het vervoeren van spullen of mensen. We maken onze eigen kleine wateren binnen muren in de vorm van zwembaden zodat we kunnen zwemmen zonder de kou en wind van buiten. We bestaan zelf grotendeels ook uit water – het is dus vanzelfsprekend dat we er blij van worden om door water omgeven te zijn. Ondanks al deze redenen om van het water te genieten zijn er natuurlijk altijd gevaren – dus een zwemvest is essentieel voor iedere waterliefhebber.

Functie van het zwemvest

Een zwemvest wordt vaak gebruikt bij watersporten zoals surfen, waterskiën, zeilen en kanovaren. Het zwemvest vervult verschillende functies: het helpt om te blijven drijven, houdt lichaamswarmte vast in het koude water en werkt als stootkussen bij aanvaringen of botsingen. Ook is het zwemvest zo gemaakt dat het de zwemmer of sporter zo min mogelijk belemmert in hun beweging, in tegenstelling tot reddingsvesten. Het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest is dat een reddingsvest voorzien is van een kraag die ervoor zorgt dat je blijft drijven met hoofd boven water als je in het water valt. Een zwemvest heeft deze functie niet omdat het hierbij juist gaat om bewegelijkheid bij het beoefenen van watersporten.

Soorten zwemvesten

Zwemvesten moeten bruikbaar zijn voor alle leeftijden. Men gaat vaak met de familie zwemmen, zeilen, surfen of kanoën – en kinderen hebben extra veiligheidsmaatregelen nodig op het water. Er zijn ook veel kleinere zwemvesten verkrijgbaar, en voor dezelfde doeleinden zijn er opblaasbare zwembandjes en volledige drijfpakjes verkrijgbaar om uw kind extra te beschermen. Uiteraard is het belangrijk dat u op uw kind blijft letten, omdat een zwemvest alleen toezicht niet vervangt.

Het zwemvest is verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Er zijn verschillende soorten die beter passen bij verschillende watersporten en gelegenheden. Denk hierbij aan verschil in bewegingsmogelijkheid, warmte, materiaal enzovoort. Ook zijn er allerlei verschillende kleuren beschikbaar. Ondanks dat een zwemvest geen reddende functie heeft is het handig als het een felle kleur heeft zodat u boven en onder water te herkennen bent. De meeste gewone zwemvesten hebben een rits in het midden van de voorkant zodat deze makkelijk uit en aan gaat. Maar er zijn ook zwemvesten die als hemd aan worden getrokken zodat de voorkant glad is voor stroomlijning en snelheid. Er bestaan ook zwemvesten voor huisdieren, als deze bijvoorbeeld vaak mee worden genomen op de boot.