Net zoals het kopen van een auto, kost een het kopen van een vrachtwagen misschien nog wel meer. Om deze reden kun je overwegen om een tweedehands model te kopen. Hierbij is het, net zoals bij het kopen van een spiksplinternieuw model, belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder geef ik een aantal tips voor het aanschaffen van tweedehands vrachtwagens.

Het bouwjaar

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoe oud de vrachtwagen mag zijn die je wil aanschaffen en hoeveel kilometers er op de kilometerstand mogen staan. Het jaartal en de kilometerstand kunnen veel vertellen over de interne conditie en daarnaast kan het jaartal ook voor problemen zorgen wanneer de chauffeur door de LEZ van Antwerpen (Lage Emissiezonde van Antwerpen) moet rijden. Een te oude vrachtwagen hebben een lagere Euronorm en dit kan dus betekenen dat deze zonde off-limits is.

Onderdelen

Een tweedehands vrachtwagen heeft misschien meer onderhoud nodig dan een nieuw model. Dit is zeker niet altijd het geval, maar het is handig om toch altijd te controleren hoe het zit met de beschikbaarheid van onderdelen en wisselstukken van het desbetreffende merk.

De geschiedenis

Een bijpassende tip bij de vorige alinea is de onderhoudsgeschiedenis na te gaan. Wat zijn zoal de kritieke punten geweest waar aan is gesleuteld. Heeft een bepaald onderdeel bijvoorbeeld vaker onderhoud nodig? Kies dan liever voor een ander model vrachtwagen.

De cabine

Vrachtwagenchauffeurs zijn het, denk ik, allemaal met me eens als ik zeg dat de cabine voor hun aanvoelt als een tweede huis. Om deze reden is het zeer belangrijk om een vrachtwagen te kopen met een comfortabele cabine die voldoet aan de eisen van de chauffeur. Allereerst is het grootste aandachtspunt voor een prettige reis – de stoel. Een chauffeur brengt hier veel tijd in door en de zitplaats moet er dan ook tiptop uitzien en aanvoelen. Rijd de chauffeur niet alleen overdag maar ook s’nachts, dan is een comfortabele slaapplek een punt waar extra aandacht aan gegeven moet worden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog extra opties zoals radio, bluetooth of zelfs de beschikking tot een televisie.

Garantie

Als laatste tip heb ik nog de garantieperiode na te gaan. Gedurende welke periode geeft de verkoper garantie of de tweedehands vrachtwagen? Neem hierbij ongeveer een minimum van 3 maanden zodat je zelf in gelegenheid bent om genoeg kilometers te rijden.

Een tweedehands vrachtwagen kan een goedkopere optie zijn, maar hierbij is er natuurlijk wel een hoger risico op een miskoop. Daarom is het extra belangrijk om goed vooronderzoek te doen en geen snelle beslissingen te maken. Koop de vrachtwagen bij een verkoper die erom bekend staat goede en vertrouwde zaken te doen. Voor nu: alvast vele veilige kilometers!