Glijmiddel wordt veel gebruikt tijdens seksuele handelingen en/of penetratieve seks. Het is niet per se nodig om glijmiddel te gebruiken, maar het glijmiddel kan wel een ondersteunende en verzachtende werking hebben. Overweeg je glijmiddel aan te schaffen, maar weet je niet goed welk type glijmiddel je precies waarvoor kunt gebruiken? Lees dan snel verder om alles te ontdekken wat je moet weten bij het aanschaffen van glijmiddel.

 

Waarom gebruiken mensen glijmiddel?

Glijmiddel wordt gebruikt als een hulpmiddel om seks aangenamer en comfortabeler te maken. Vrouwen maken van nature glijmiddel aan wanneer ze opgewonden raakt, maar de vagina van de vrouw kan droger worden naarmate ze ouder wordt, als ze zwanger is, als bijwerking van bepaalde medicatie en als ze de overgang heeft bereikt. Wanneer een vrouw een drogere vagina heeft, kan dit er tijdens de seks toe leiden dat de binnenkant van de vagina beschadigd wordt. Dit heeft vervolgens als resultaat dat de seks erg pijnlijk kan worden voor de vrouw. Glijmiddel is een gemakkelijk hulpmiddel om dit te verhelpen. Ook als mensen anale seks gaan hebben wordt het aangeraden om glijmiddel te gebruiken. 

 

Welke soorten glijmiddel zijn er eigenlijk?

Er zijn veel verschillende soorten glijmiddel verkrijgbaar. Je kunt glijmiddel aanschaffen op basis van water, olie of siliconen. Afhankelijk van de basis van het glijmiddel, is het middel geschikt voor specifieke toepassingen en wel of niet geschikt voor het combineren met bepaalde soorten condooms. Ga je glijmiddel kopen en wil je dit gebruiken tijdens de seks in combinatie met een condoom? Dan kun je beter geen glijmiddel kopen op oliebasis, maar altijd kiezen voor glijmiddel op basis van water of siliconen. Je kunt echter ook condooms bestellen waar al glijmiddel in zit. Hieronder worden de voor-en nadelen van deze twee soorten glijmiddel toegelicht die je kunt gebruiken in combinatie met een condoom.

 

Glijmiddel op waterbasis

Dit type glijmiddel kun je goed gebruiken in combinatie met vrijwel ieder type condoom en seksspeeltje. Glijmiddel op waterbasis laat geen vlekken achter, is goedkoper dan glijmiddel op basis van olie en is gemakkelijk schoon te maken. 

 

Glijmiddel op siliconenbasis

Glijmiddel dat gemaakt wordt op basis van siliconen heeft veel voordelen. Dit type glijmiddel wordt al vaak standaard op een condoom aangebracht. De voordelen van het gebruiken van glijmiddel op siliconenbasis zijn dat het glijmiddel lang werkt en niet opdroogt. Ook voelt het glijmiddel prettig en zacht aan. Als nadeel heeft het glijmiddel dat het niet wateroplosbaar is en dus lastiger schoon te maken is. Ook is het wat duurder dan glijmiddel op waterbasis.