Als boer zijnde wil je natuurlijk de juiste verzorging van je dieren. Dit is natuurlijk voor elk dier belangrijk, maar runderen staan er al helemaal om bekend. Het is eigenlijk niet anders als de mens. Na een goede verzorging, wassen en douchen voelen we onszelf beter en schoner. Dit geld natuurlijk ook voor dieren. Dit werkt bij dieren en specifiek runderen ook zo. Een schone omgeving zorgt ervoor dat ze zich beter voelen. Hier kan je door verschillende manieren voor zorgen. Wij geven je daarom wat tips in deze lijst!

De vacht

Het is algemeen bekend dat koeien voor hun eigen vacht kunnen zorgen. Dit doen ze door middel van zichzelf likken, schuren en baden. Als ze hier zelf niet tot in staat zijn, zullen andere dieren de koe helpen. Als boer kan je natuurlijk bij deze verzorging helpen. Denk aan borstelen, de koe schoonspuiten, ga zo maar door. Verdiep je eens in de verzorging van de vacht van je koe.

De klauwen

Wat je misschien niet zou weten, is dat koeien klauwen hebben. Deze klauwen moeten 2 tot 3 keer per jaar worden bekapt. Dit zou ej niet weten, als je geen onderzoek zou doen naar de juiste verzorging van je koe. Per koe is het verschillend, maar de klauwen mogen niet te lang worden. Als je dit niet in de gaten houdt, kan je koe kreupel worden. Het bekappen van de nagels van je koe kan je als boer zijnde gewoon zelf doen, na het volgen van een cursus.

De juiste afrastering

Het is erg belangrijk dat je koe een goede en veilige afrastering heeft. Als je als boer zijnde zorgt voor het juiste afrasteringmateriaal, kan je koe in het voorjaar gelijk de wei weer in. Je kan voor allerlei verschillende mogelijkheden afrastering zorgen. Denk aan een permanente of tijdelijke afrastering. Een van de meest voorkomende keuze voor afrastering is schrikdraad. Maar je kan uiteraard ook kiezen voor hekken of andere keuzes. Om erachter te komen waar je allemaal uit kan kiezen, is het goed om eens advies te vragen.

De consequenties

De consequenties van de juiste verzorging van je koe zorgen voor verschillende positieve eindresultaten. Als je je koe van de juiste verzorging voorziet, zal dit ook resultaat hebben in de hoeveelheid melk die de koe produceert. Ook de kwaliteit ervan zal beter en beter worden, zolang de koe de juiste verzorging krijgt. Bij deze verzorging staan er 2 zaken centraal: de klauw verzorging en de vachtverzorging zoals we eerder besproken hebben.

De Boer Drachten is een uitstekende webshop voor de verzorging van koeien en andere dieren die we op boerderijen terugvinden.