Het is weer zo ver… De scholen gaan weer beginnen. In het ergste geval ben je zelfs deze week alweer begonnen en moet je er toch aan gaan geloven: een heel jaar studeren. De meeste studenten vinden het helemaal niet erg. Je hebt zelf je studie gekozen en dat betekent dat je er op je plek zit. Het stampen voor tentamens en de vele stress voor de deadlines is niet altijd even leuk, maar je leert wat je wil leren. Voor de studenten die in hun laatste jaar zitten komt er misschien wel iets aan wat minder leuk is: het maken van een scriptie. Een scriptie betekent heel veel stress, maar ook afstuderen. Het is misschien pas het begin van het schooljaar, maar de tips voor je scriptie kunnen nooit vroeg genoeg op je pad komen.

Tip 1: het onderwerp

Het is belangrijk om een onderwerp uit te kiezen waar je veel van weet. Vaak moet je nog met je begeleider van stage en je aangewezen begeleider uit school overleggen of het onderwerp goed genoeg is. Je krijgt dan een goedkeuring en dan pas kan je aan de slag gaan. Deze begeleiders zullen je ook helpen met het kiezen van het onderwerp waar je het meeste over kunt vertellen en het meeste mee kunt. Wel moet het onderwerp dicht bij jezelf blijven en waar je passie ligt. Anders wordt het wel een hele uitdaging om je onderzoek uit te gaan voeren.

Tip 2: de hoofdvraag

Denk goed na over je hoofdvraag. De hoofdvraag is een beoordelingspuntje waar altijd streng naar wordt gekeken in verslagen. Dit is dan al helemaal zo het geval bij je scriptie. De hoofdvraag moet ontzettend concreet zijn. Iedereen die jouw scriptie leest moet bij wijze van spreken kunnen ontdekken wat de hoofdvraag van je scriptie is. Zorg ervoor dat je je hoofdvraag zo concreet mogelijk opschrijft en onderzoekt.

Tip 3: neem genoeg pauze

Als je een hele dag blokt om te gaan schrijven en te onderzoeken voor je scriptie, word je na zo’n 4 uur wel een beetje gek. Ook is het helemaal niet goed om een dag lang door te gaan. Je concentratie en alertheid wordt minder en dat is niet per se effectief voor je scriptie. Daarom wordt er aangeraden om er niet langer als 4 uur achter elkaar aan te werken. Neem genoeg pauze en rust. Wel is het belangrijk om op tijd te beginnen. Zo voorkom je tijd te kort en veel stress, stress die er toch al is.

Tip 4: scriptie laten nakijken

In elk verslag is er natuurlijk een taalnorm aanwezig. Dit is overduidelijk ook het geval bij je scriptie. Je scriptie laten nakijken is daarom ook erg belangrijk.