Wat zijn multifocale brillen en leesbrillen?

Multifocale brillen en leesbrillen zijn beide soorten brillen die het zicht van mensen met een verminderd gezichtsvermogen verbeteren. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten brillen is de manier waarop ze werken en de specifieke visuele problemen die ze oplossen.

De werking van multifocale glazen

Multifocale brillen, ook wel bekend als varifocale of progressieve brillen, zijn ontworpen om meerdere visuele afstanden in één enkel glas te voorzien. Dit betekent dat u met een multifocale bril zowel van dichtbij als van veraf scherp kunt zien. Het glas van een multifocale bril is opgebouwd uit verschillende zones die elk corresponderen met een bepaalde kijkafstand. Hierdoor is het mogelijk om vloeiend te wisselen tussen het zien van dichtbij, middenafstand en veraf, zonder dat u verschillende brillen hoeft te dragen.

De functie van leesbrillen

Leesbrillen daarentegen zijn speciaal ontworpen voor mensen die moeite hebben met het lezen van kleine letters op korte afstand. Dit wordt vaak veroorzaakt door ouderdomsverziendheid (presbyopie) en treedt meestal op rond de leeftijd van 40 jaar. Een leesbril verbetert het zicht voor het lezen en andere activiteiten op korte afstand, maar heeft geen invloed op het zicht voor langere afstanden.

Voordelen van een multifocale bril

Een multifocale bril biedt vele voordelen ten opzichte van een leesbril kopen. Hieronder bespreken we enkele van deze voordelen.

Gemak en comfort voor dagelijks gebruik

Wanneer u kiest voor een multifocale bril, hoeft u niet langer meerdere brillen bij u te dragen voor verschillende activiteiten. U kunt eenvoudig één bril dragen voor alles, van het lezen van een boek tot het kijken naar een film of het besturen van een auto. Dit betekent dat u niet voortdurend hoeft te wisselen tussen brillen, wat niet alleen handig is, maar ook zorgt voor een comfortabeler zicht gedurende de dag.

Wanneer kiezen voor een leesbril?

Ondanks de voordelen van multifocale brillen, zijn er situaties waarin een leesbril misschien de betere keuze is. Hieronder bespreken we enkele factoren die u in overweging kunt nemen bij het kiezen tussen een multifocale bril en een leesbril.

De kosten en het gebruiksgemak van leesbrillen

Een belangrijk voordeel van leesbrillen is dat ze vaak goedkoper zijn dan multifocale brillen. Multifocale glazen zijn complexer in ontwerp en productie, wat zich vertaalt in hogere kosten. Daarnaast zijn leesbrillen vaak eenvoudiger aan te schaffen, aangezien ze in veel winkels verkrijgbaar zijn zonder dat u een afspraak hoeft te maken bij een opticien. Als u slechts af en toe een bril nodig heeft voor het lezen of andere activiteiten op korte afstand, kan een leesbril een kosteneffectieve en handige oplossing zijn.